ΣΗΤΕΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ένα ταξίδι στην Σητεία, το Νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη με συγκινήσεις και συναισθήματα τόσο όμορφα που μοιάζουν με ένα γλυκό ερωτικό παιχνίδι που συμμετέχουν όλα τα στοιχεία της φύσης και της ζωής.
Φύση, φως, άνθρωποι γίνονται μύθοι ζωντανοί. Γιατί εδώ είναι άκρη, είναι όριο, είναι χώρα μακρινή. Εδώ είναι η πύλη του Μινωικού, του αρχαίου κόσμου προς την Ανατολή και εδώ ο Δίας Ταύρος έφερε στις πλάτες του από τις ακτές της Ασίας την όμορφη Ευρώπη. Εδώ είναι το αρχαίο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων και των πολιτισμών τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Εδώ τραγουδήθηκε ο πρώτος ύμνος στην Ειρήνη σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, εδώ είναι η γη των Ετεοκρητών. Εδώ όλα έχουν αφήσει λαμπρά σημάδια και δίδουν στα πράγματα διάσταση μυθική.
Αλλά ακόμη το ξηροθερμικό και εύκρατο κλίμα, ο ζωογόνος ήλιος και οι δροσερές αύρες οξύνουν τις αισθήσεις του ανθρώπου και αναγεννούν τον επισκέπτη.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΜΟΥΣΕΙΑ
Λίγα μέρη στον κόσμο έχουν να επιδείξουν τέτοιο πλούτο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όπως η Επαρχία Σητείας.
Το Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου και η Μινωική πόλη του Παλαικάστρου, τα Μινωικά κέντρα λιμάνια του Μόχλου και της Ψύρας, η Δωρική Ελληνιστική Ίτανος και η Δωρική Ετεοκρητική Πραισός, το φρούριο Καζάρμα της Σητείας, η Ενετική Έπαυλη της Ετιάς και ο Μεσαιωνικός οικισμός της Βόιλας, το «Μεγάλο Μοναστήρι» Τοπλού και πλήθος πανέμορφων βυζαντινών εκκλησιών κ.α. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά μουσεία, όπως το αρχαιολογικό μουσείο Σητείας, τα λαογραφικά μουσεία Σητείας, Χαμεζίου, Παλαικάστου, Πραισού, τα μουσεία της Μονής Τοπλού, το μουσείο του νερού και το Παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ζάκρο κ.α.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η επαρχία Σητείας διαθέτει πλήθος από εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αμμουδιές και πύρινο ήλιο, άλλες ερημικές, που προσφέρονται για ιδανικές, μοναχικές και ήρεμες στιγμές και άλλες πολυσύχναστες για όσους αγαπούν την κοσμικότητα και τα θαλάσσια σπορ.
Οι παραλίες του Βάι, του Κουρεμένου, της Ερημούπολης, της Χιόνας, της Κάτω Ζάκρου, της Σητείας, του Μακρύ Γιαλού, του Ξεροκάμπου, της Λεύκης (Κουφονήσι), του Μόχλου είναι μερικές από αυτές.
ΝΗΣΙΑ
Αρκετά μικρά ακατοίκητα νησιά με ερημικές παραλίες περιβάλλουν την Επαρχία Σητείας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και να ψαρέψει.
Το Κουφονήσι (με καθημερινά δρομολόγια τους θερινούς μήνες από το λιμάνι του Μακρύ Γιαλού), οι Διονυσάδες, η Ψύρα, ο Άγιος Νικόλαος (Μόχλος), η Ελάσσα.
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Θαυμάσιες φυσιολατρικές διαδρομές όπως το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 υπάρχουν σε όλη την έκταση της Επαρχίας Σητείας, και εκπληκτικής ομορφιάς βατά φαράγγια όπως του Ρίχτη (με το μοναδικό καταράκτη), της Ζάκρου, του Καψά, των Πεύκων, του Ορεινού, των Χοχλακιών κ.α.
ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ UNESCO
Η ιστορία αυτής της γης κυλά για χιλιάδες χρόνια παράλληλα με την ιστορία των ανθρώπων της
Και αν συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων αφήνει κενά και ανεξερεύνητα σημεία, ο χρόνος της γης στην Σητεία έχει καταγράψει τα σημάδια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πάνω της. Πάνω στην πέτρα, μέσα στις χαράδρες, στα σπήλαια και στα μοναδικά της φαράγγια.
Οι πορείες του ανθρώπου και της γης εδώ στην ανατολική Κρήτη συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Τα σημάδια των ανθρώπων αποκαλύπτονται στις πλούσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλά και στη σημερινή, ανόθευτη ακόμα, ζωή των κατοίκων. Η γη αποκαλύπτεται σε κάθε ένα από τα εκατοντάδες σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Αυτή την παράλληλη διαδρομή με τα σημεία των ανθρώπων και τα σημεία της γης, τα «γεωσημεία» μπορεί να ανακαλύψει ο σημερινός επισκέπτης του Γεωπάρκου Σητείας.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η Σητειακή κουζίνα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας που θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου. Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων της ευλογημένης Σητειακής γης με πρώτο το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο, έχει δημιουργήσει στο πέρασμα των αιώνων μια κουζίνα με μοναδική γεύση, φρεσκάδα και φαντασία, που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις ταβέρνες και τα ρακάδικα της περιοχής.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Αεροπορικώς: Η Σητεία διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο με πτήσεις προς Αθήνα, προς τα νησιά Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη της Θράκης, την Πρέβεζα της Ηπείρου και το Ηράκλειο, ενώ γίνονται και πτήσεις charters κατά την τουριστική περίοδο από και προς το Εξωτερικό.
Ακτοπλοϊκώς: Το λιμάνι συνδέει την πόλη με τον Πειραιά και τα νησιά Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο και αποτελεί προορισμό για κρουαζιερόπλοια.
Οδικώς: Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται από το βόρειο και το νότιο οδικό άξονα. Ο βόρειος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με το Ηράκλειο και την υπόλοιπη βόρεια Κρήτη. Ο νότιος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με την Ιεράπετρα και τη νότια Κρήτη.
ΠΗΓΗ / ByBusMagazine
Η Ιεράπετρα βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Κρήτη, χτισμένη σε μια εξαιρετικά στρατηγική θέση, καθώς ελέγχει τις νότιες ακτές της Κρήτης και το Λιβυκό Πέλαγος.
Ευνοημένη από τη θέση της αλλά και από τη φύση, η Ιεράπετρα υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό κέντρο για το νησί και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Κρήτη και σημαντικό τουριστικό προορισμό. Όταν την επισκεφτείτε σήμερα θα δείτε μια πόλη ζωντανή, γεμάτη δράση και ένταση, που δεν θα συναντήσετε ούτε στον Άγιο Νικόλαο, ούτε στη Σητεία.
Η Ιεράπετρα των 13,000 κατοίκων περίπου (απογραφή 2001), είναι μια πόλη χτισμένη δίπλα στη θάλασσα με μια εξαιρετική παραλία στο πιο κεντρικό σημείο της.
Ιεράπετρα, οι ψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Αυτό που κάνει όμως την Ιεράπετρα να ξεχωρίζει είναι πως εδώ παρατηρούνται η μεγαλύτερη μέση ηλιοφάνεια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Κρήτη και στην Ελλάδα, με μέσο όρο τους 20 βαθμούς καθ’ όλο το χρόνο.
Αν και η Ιεράπετρα είναι η πόλη που έχει τα πάντα και μπορεί να τα προσφέρει σε αφθονία, το μόνο που δε θα χρειαστείτε είναι η ομπρέλα, καθώς σπάνια βρέχει εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής και κεντρικής Κρήτης λειτουργούν ως φράχτες, σταματώντας τα σύννεφα στην πορεία τους προς την Ιεράπετρα.
Η Ιεράπετρα είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές στην Ελλάδα, επομένως και μια από τις πιο παραγωγικές. Οι κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια, που εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Η Ιεράπετρα είναι ξεχωριστή γιατί:
Η Ιεράπετρα έχει πολλούς τίτλους και διεκδικεί ακόμα περισσότερους:
είναι η πιο νότια πόλη της Ευρώπης
η πόλη με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Κρήτη
ιδανική βάση για εκδρομές και διακοπές στη νοτιο-ανατολική Κρήτη
μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις σε αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα…
Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά μέχρι πρόσφατα, η Ιεράπετρα δεν ήταν μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να ομορφύνει με την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου της Ιεράπετρας, που έχει πράγματι γίνει πολύ όμορφος, προσφέροντας ιδανικό χώρο για περίπατο, αλλά και για να απολαύσει κανείς ένα ποτό το βράδυ ή το γεύμα του το μεσημέρι με θέα τη θάλασσα.
Η πόλη της Ιεράπετρας έχει όμορφα σημεία να ανακαλύψει κανείς και να ξεχάσει ότι βρίσκεται σε μια περιοχή με αρκετή κίνηση, ένα ελαφρύ κυκλοφοριακό πρόβλημα και γενικά αρκετή ένταση που δηλώνει ότι είναι μια πόλη σε διαρκή κίνηση, με ζωντάνια και ενεργητικότητα.
Ο Αγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο.
Ο Αγιος Νικόλαος ή απλά Αγιος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στη βορειο-ανατολική ακτή του Nομού Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη.
Ο Αγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη.
Ο Άγιος Νικόλαος σε αντίθεση με τα άλλα αστικά κέντρα της Κρήτης δεν ήταν πάντα σημαντικός οικισμός. Στα μινωικά χρόνια υπήρχε ένα μικρό λιμάνι λίγο πιο βόρεια από το σημερινό. Στο λόφο ανάμεσα στη λίμνή του και στη σημερινή μαρίνα υπήρχε η αρχαία πόλη Λατώ , που απ' ότι φαίνεται υπήρχε και κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Αργότερα χτίστηκε εδώ και ο ναός του Αγίου Νικολάου όπου έδωσε το όνομα του και στο διπλανό φυσικό λιμανάκι, σε ολόκληρο τον κόλπο καθώς και στην σημερινή πόλη. Στον λόφο της πόλης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας χτίστηκε το κάστρο του Μιραμπέλλου,το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό το 1303 και κάηκε από τις επιδρομές των πειρατών το 1537. Ξαναχτίστηκε και το 1645 ο διοικητής του το παρέδωσε αρχικά στους Τούρκους αλλά οι Ενετοί το ανακατέλαβαν. Όταν χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν ξανά προτίμησαν να το ανατινάξουν.
Η σύγχρονη ιστορία του ξεκινάει κατά τον 19ο αιώνα όπου και σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται ο οικισμός κυρίως από κατοίκους άλλων περιοχών (Σφακιά , Κριτζά κ.α) Η μεγάλη ανάπτυξη όμως της πόλης οφείλεται στον τουρισμό.
Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η λίμνη Βουλισμένη, η οποία δεν επικοινωνούσε πάντα με την θάλασσα, αλλά ήταν κλειστή και ο μύθος την ήθελε να μην έχει πυθμένα. Τελικά από βυθομέτρηση που έγινε το 1853 από τον Ναύαρχο Spratt ανακαλύφθηκε ότι έχει βάθος 64μ. Το 1867-71 κατασκευάστηκε μία μικρή διώρυγα που συνδέει την λίμνη με την θάλασσα. Η λίμνη όπως και η αποβάθρα του λιμανιού αποτελούν βασικό αξιοθέατο.
Στην εκκλησία του Άγιου Νικολάου μπορείτε να δείτε τοιχογραφίες του 14ου αιώνα αλλά και παλαιότερα στρώματα με γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα που παραπέμπουν σε εικονογραφίες της περιόδου της Εικονομαχίας.
Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άγιου Νικολάου με εκθέματα της ανατολικής Κρήτης από όλες τις περιόδους της αρχαίας ιστορίας της.